Hvordan fjerner man en flåt?

Hvis du bliver bidt af en flåt, skal du fjerne flåten fra huden hurtigst muligt. Det er bedst at bruge en flåtfjerner, læs her hvordan.

  • Tjek for flåter, hver gang du har været ude i naturen
    Flåter bider sig fast på huden for at suge blod. De sidder ofte på læggene eller i lysken, men de kan også gemme sig i nakken, bag ørerne, i armhulerne og andre steder på kroppen.
  • Fjern flåten hurtigst muligt
    En flåt, der har bidt sig fast på huden, skal fjernes hurtigt – helst inden for 8 timer. Det minimerer risikoen for at blive smittet med borrelia. Fjern flåten med en flåtfjerner eller en flåttang. Slut af med at rense bidstedet med et desinfektionsmiddel til huden, fx Apotekets Alcogel.
    Tip: Brug en fnugrulle til at fjerne flåter fra tøjet.
  • Hold øje med tegn på borrelia
    Det er ikke alle flåter, der kan overføre smitte, men hold alligevel øje med symptomer på borrelia i de følgende dage/uger. Kontakt lægen, hvis der opstår et rødt udslæt, der breder sig i en rød ring rundt om bidstedet. 

Glem gamle husråd, brug en flåtfjerner

Forsøg aldrig at fjerne en flåt ved hjælp af olie, smør eller andre gamle husråd såsom at brænde den med en cigaret eller dreje den rundt med en almindelig pincet.

Den mest sikre metode er at fjerne flåten med en speciel flåtfjerner. Apotekets Flåtfjerner fjerner let flåten i ét stykke uden at nive eller skade huden. 

  • Hold flåtfjerneren mellem tommelfingeren og langfingeren
  • Lad flåtfjernerens griberille glide hen omkring flåten, så tæt på huden som muligt
  • Herefter kan du med små, vinkelrette ryk forsigtigt løfte flåten af huden.

Hvad gør man, hvis flåtens hoved bliver siddende?

Skulle det ske, at du kun får fjernet flåtens krop, er der ingen grund til bekymring. Der sker ikke noget ved, at flåtens hoved bliver siddende. Du vil sikkert opleve, at det falder af helt af sig selv i løbet af et par dage.

 Vil du undgå flere flåtbid?  Se her, hvordan du kan beskytte dig mod flåtbid.

 

 

 

Del artiklen: