Hvornår er der størst chance for at blive gravid?

Mindst 15 % af danske par, der ønsker at blive forældre, forsøger i mere end et år, uden at kvinden bliver gravid. Det kan være en hjælp at finde netop det tidspunkt i kvindens cyklus, hvor der er størst chance for at blive gravid. Se her, hvordan du kan blive klogere på din cyklus og din ægløsning.

Hvornår har man ægløsning?

Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvornår man har ægløsning. Det afhænger af den enkelte kvindes cyklus. I gennemsnit varer en kvindes cyklus 28 dage. Det kan dog variere en del fra kvinde til kvinde, så det er langt fra alle der ved, hvornår de har ægløsning. Hvis du ønsker at blive gravid, har det stor betydning at kende tidspunktet for din ægløsning. Det er nemlig i dagene omkring ægløsningen, at du har størst chance for at blive gravid. Men hvordan ved du, hvornår du har ægløsning?

Kan man mærke ægløsning?

Det er almindeligt, at kropstemperaturen stiger med cirka 0,5 grader, når man har ægløsning.

Nogle kvinder kan mærke, hvornår de har ægløsning. Men det er ikke alle, der kan mærke ægløsningen eller er opmærksomme på eventuelle tegn på ægløsning.

Hvordan føles ægløsning hos de kvinder, som kan mærke den? Det kan igen være forskelligt fra den ene kvinde til den anden. Men mange beskriver, at ægløsning kan føles som:

  • en let smerte i underlivet
  • en stikkende fornemmelse i underlivet
  • en øget mængde udflåd

Find det rette tidspunkt i din cyklus

En ægløsningstest kan hjælpe dig med  finde frem til det tidspunkt i din cyklus, hvor din mulighed for at blive gravid er størst. En ægløsningstest registrerer nemlig et bestemt hormon i din urin, LH (Luteiniserende Hormon). En øgning af dette hormon er et tegn på, at ægløsningen vil finde sted i løbet af de næste 24-48 timer. Det er i denne periode, du har størst chance for at blive gravid. 

Apotekets Ægløsningstest måler koncentrationen af LH i urinen. På den måde hjælper ægløsningstesten dig med at forudsige det tidspunkt i din menstruationscyklus, hvor du er mest frugtbar.  Når testen er positiv, er chancen for at blive gravid størst i de efterfølgende 2 dage.

Testen vil kun vise stigningen i LH, hvis du tester på selve dagen, hvor stigningen sker.

 Se, hvornår du skal begynde at teste

 

Del artiklen: