Hjælp til tilstoppet næse, hoste og slim i luftvejene

Stoppet næse, hoste, irritation og slim i luftvejene er generende, uanset om det skyldes en kortvarig forkølelse eller andet, f.eks. høfeber, astma eller KOL. Her er forslag til naturlig, skånsom lindring.

Hjælp til skånsom rensning af luftvejene

En næse der er lukket til med snot ... Vi kender det allesammen. Forkølelse er blot en af flere årsager til ophobning af slim og anden irritation i luftvejene. Her er gode råd til at få luft i næsen igen og afhjælpe nogle af de mest almindelige former for luftvejsirritation.

Salt har i flere århundreder været kendt for sine rensende og lindrende egenskaber. I luftvejene har salt en lokal, fysiologisk virkning. Saltet er i stand til at trække overskydende væske ud af vævet, så slimhinderne beroliges og det bliver lettere at rense luftvejene for slim, pollen, støv m.m. Fysiologisk salt kan derfor være en hjælp til at rense luftvejene og begrænse ophobning af slim i lungerne, halsen og næsen. Kroppens væsker, f.eks. tårer, indeholder i forvejen salt. Derfor kan alle tåle saltvand, og det kan bruges af alle – babyer, børn og voksne – lige så ofte, der er behov for det.

Apotekets forskellige produkter med salt kan anvendes alene eller som supplement til lægeordineret medicin. Der findes bl.a. næsedråber og næsespray med saltvand, samt en inhalator med fine saltpartikler, som gør det muligt at indånde saltet, så det når ned i luftvejene. Læs videre og find den mulighed, der passer bedst til dig og dit aktuelle behov. 

Næsespray når forkølelse har stoppet næsen til

Næsen har to naturlige rensefunktioner:

  • Den varmer og fugter den kolde, tørre luft, som vi indånder.
  • De små fimrehår på næseslimhinderne renser luften for støv, pollen, virus og bakterier, før det kommer ned i lungerne.

Saltvand fremmer næsens naturlige rensefunktion. Det holder slimhinden ren og fugtig, og letter fimrehårenes bevægelse. Saltvand er med til at genoprette næsens naturlige fugtbalance, det forhindrer udtørring og er skånsomt mod næsens slimhinde.

Ved forkølelse tilstoppes næsen ofte af slim. Når en forkølelse har tilstoppet næsen, kan man med fordel anvende enten en saltvandsnæsespray eller saltvandsnæsedråber. De indeholder saltvandsopløsning, der skyller næsen og fortynder det seje slim, så det bliver lettere at pudse næsen og trække vejret gennem næsen.

Vil du gerne undgå endnu en forkølelse? Her kan du se, hvad du kan gøre for at mindske risikoen for at blive smittet med forkølelse.

Næsespray når høfeber har stoppet næsen til

Er du pollenallergiker, er du ikke alene. Har man allergi, kan næseslimhinden reagere på bl.a. pollen og støv ved at danne et sekret, der tilstopper næsen. Saltvand renser næsen skånsomt og gør sekretet mere tyndtflydende og nemmere at pudse ud.

Inhalation af salt afhjælper luftvejsirritation

Inhalator med naturligt salt

Ved luftvejsirritation såsom hoste eller ophobning af slim i næse, hals eller lunger kan man anvende en saltinhalator. Disse symptomer er almindelige ved forkølelse, bronkitis, høfeber, astma og KOL.

Saltet i inhalatoren suges gennem munden ned i de øvre og nedre luftveje, beroliger slimhinderne, dæmper hævelse og gør det lettere at rense luftvejene for slim, pollen, støv og sygdomsfrem­kaldende stoffer.

Apotekets BREATHOX® Saltinhalator er en inhalator med naturligt salt, som lindrer irritation i luftvejene. Saltet er udvundet fra undergrunden ved Mariager Fjord og forarbejdet til meget fine saltpartikler, som let kan suges ned i luftvejene.

  • Apotekets BREATHOX® Saltinhalator 
saltvand-1

Forskellige saltkoncentrationer

Saltkoncentration på 0,9%

Helt naturligt er saltkoncentrationen i kroppen 0,9%, så produkter med denne saltkoncentration er en blid, men effektiv hjælp til en tilstoppet næse, også til en forkølet baby.

Apotekets saltvandsprodukter til næsen med saltkoncentration på 0,9%:

  • Apotekets Næsespray
  • Apotekets Næsedråber
  • Apotekets Næsedouche Saltvand Neutral
  • Apotekets Babypleje Saltvandsdråber
Apotekets Næsedouche Saltvand Ekstra

Saltkoncentration på 2,1%

Det er også muligt at vælge en saltvandsopløsning, der er lidt højere. En saltvandskoncentration på 2,1% kaldes også en havvandsopløsning, da det er den koncentration af salt, der er i havvand. En saltvandskoncentration på 2,1% trækker væske ud af den hævede næseslimhinde via osmose, så hævelsen mindskes. Samtidig fortynder den sekretet i næseborene, så du bedre kan få luft gennem næsen.

Apotekets saltvandsspray til næsen med saltkoncentration på 2,1%:

  • Apotekets Næsedouche Saltvand Ekstra

 

 Del artiklen: