Forkølet baby?

Selv helt små børn kan blive forkølede, men hvad gør man, når man står med en snottet og forkølet baby? Genkend symptomerne og få praktiske råd til at hjælpe baby her.

Symptomer på at baby er forkølet

Alle mennesker bliver forkølede en gang imellem, også spædbørn. Symptomerne på forkølelse hos en baby er bl.a.:

  • Feber
  • Snot
  • Tilstoppet næse
  • Løbende næse
  • Hoste

En forkølet baby er ofte pjevset og irritabel. Forkølelsen går over af sig selv, men imens den står på, kan du hjælpe din baby. En forkølet baby har svært ved at spise, når næsen er stoppet til med snot. Og søvnen bliver også forstyrret – især hvis babyen sover med sut og skal trække vejret gennem næsen. Så med få hjælpemidler kan du mildne din babys ubehag.

Sådan hjælper du et forkølet spædbarn

Når en baby bliver ammet eller får flaske, trækker den vejret gennem næsen. Se jordemoder Cana Buttenschøns bedste ammeråd her.

En forkølet baby har svært ved at få luft gennem næsen og vil derfor afbryde måltidet igen og igen for at trække vejret gennem munden. Heldigvis er der nogle ting, du kan gøre for at lette babyens vejrtrækning gennem næsen.

forkølet-baby-600

Rens næsen på din forkølede baby

Et lille barn kan ikke selv pudse næsen, men du kan bruge saltvandsdråber uden konserveringsmiddel og en næsesuger til blidt at fjerne snot fra babyens næsebor. Både næsesuger og baby-saltvandsdråber kan købes på apoteket. Dråberne kommer i små engangspipetter med sterilt saltvand, der har samme saltkoncentration som kroppens naturlige væsker. Saltvandet fortynder det seje slim i næsen, så barnet lettere kan trække vejret gennem næsen. Læs videre og se, hvordan du gør.

Er du selv forkølet? Se, hvad vi anbefaler til lindring af tilstoppet næse og irritation i luftvejene.

Apotekets Saltvandsdråber og Næsesuger til forkølede babyer

Sådan bruger du saltvand og næsesuger 

  • Læg barnet på ryggen
  • Åbn pipetten og dryp nogle få dråber saltvand i hvert næsebor for at fortynde det seje slim
  • Lad barnet blive liggende et par minutter, så saltvandet får tid til at virke
  • Brug en næsesuger til at fjerne snot fra næseborene.

Uanset om baby er 0, 3, 4 måneder eller ældre, kan Apotekets næsesuger anvendes. Spidsen er nemlig specialdesignet til babyer, så den ikke generer i næsegangen - og der følger en ekstra specialdesignet spids med til større børn.

Kontakt lægen, hvis dit forkølede spædbarn får det dårligere eller får høj feber. Læs mere om feber hos børn her.

Del artiklen: