Få hurtigt og sikkert svar med Apotekets graviditetstest

Er du i tvivl, om du er gravid? Apotekets forskellige graviditetstests kan hver især give dig et sikkert svar. Men hvilken type test passer dig bedst? Hvordan tester man, om man er gravid? Og hvornår kan man teste? Her har vi samlet 12 spørgsmål og svar, så du kan føle dig tryg, når du skal teste om du er gravid.


Apotekets har to typer graviditetstest. De fungerer på samme måde, men aflæses forskelligt:

Hvordan virker en graviditetstest?

Når man er gravid, producerer det befrugtede æg graviditetshormonet hCG (human Chorion Gonadotropin). En graviditetstest virker på den måde, at den måle, om der er hCG i urinen. Hvis dette hormon er til stede i urinen, vil Apotekets Graviditetstest vise et positivt resultat. Hvis der ikke er hCG i urinen, vil testen vise et negativt resultat. 

Hvornår kan man tage en graviditetstest?

Jo tættere man er på datoen for forventet menstruation, jo mere præcist vil resultatet være. Der er også forskel på de forskellige typer af graviditetstest. Så hvornår kan man tidligst tage en graviditetstest? Det afhænger bl.a. af hvilken type test, man vælger. Hvis man bruger Apotekets Graviditetstest Tidligt svar, kan man teste op til 4 dage før udebleven menstruation, det vil sige 3 dage før forventet menstruationsdato. 

Hvor sikker er en graviditetstest?

Både i laboratorieforsøg og forbrugerafprøvninger har Apotekets Graviditetstests vist sig at være meget pålidelige. De kan derfor være et godt valg, når man ønsker en sikker graviditetstest

Hvordan ser en positiv graviditetstest ud?

Hvis du får et positivt resultat af din graviditetstest, er du gravid.

 • Apotekets Graviditetstest Tidlig Test viser resultatet efter 5 minutter. To lodrette, pink streger betyder, at du er gravid = positiv graviditetstest.

  Kommer der ingen streger, er testen ugyldig. Der skal være en streg i kontrolvinduet, for at testen er gyldig. Stregernes farve kan variere fra svag pink til stærk pink, afhængig af koncentrationen af graviditetshormonet i urinen.
 • Apotekets Graviditetstest Hurtigt Svar viser positivt resultat med et pink + (plustegn) i resultatvinduet og en pink, lodret streg i kontrolvinduet.

  Der skal være en pink streg i kontrolvinduet, for at testen er gyldig. 

Positiv graviditetstest, hvad nu?

Hvis testen er positiv, bør du kontakte din læge, som vil vejlede dig i det videre forløb.

Hvordan ser en negativ graviditetstest ud?

Hvis du får et negativt resultat af din graviditetstest, er du ikke gravid.

 • Apotekets Graviditetstest Tidlig Test viser én eller to pink streger efter 5 minutter. Én streg betyder, at du ikke er gravid = negativ graviditetstest.

  Der skal være en streg i kontrolvinduet, for at testen er gyldig. Viser testen ingen streger, er den ugyldig, og kan ikke bruges igen. Stregernes farve kan variere fra svag pink til stærk pink, afhængig af koncentrationen af graviditetshormonet i urinen. 
 • Apotekets Graviditetstest Hurtigt Svar viser et negativt resultat med et pink minustegn (-) i resultatvinduet og en pink, lodret streg i kontrolvinduet.

  Der skal være en pink streg i kontrolvinduet, for at testen er gyldig. Du bør vente 5 minutter for endelig bekræftelse af et ikke gravid-resultat. 

Negativ graviditetstest, hvad nu?

Hvis du efter 7 dage stadig ikke har fået din menstruation, kan du teste igen med en ny Apotekets Graviditetstest og frisk urin. Hvis testen fortsat er negativ, og du stadig ikke har fået din menstruation, bør du kontakte din læge. 

Hvor længe kan man se resultatet? 

 • Apotekets Graviditetstest Tidlig Test skal aflæses indenfor 10 minutter. 
  Et positivt resultat forandrer sig ikke, men baggrunden kan blive mørkere.

  Et negativt resultat kan derimod ændre sig efter 10 minutter, så det ligner et meget svagt positivt resultat. Den svage streg, der viser sig på dette tidspunkt, er ikke ensbetydende med et positivt resultat. Det kan være det, som man kalder et falsk positivt resultat. Man kan derfor ikke regne med resultater, der er aflæst mere end 10 minutter efter udførelse af testen.
 • Apotekets Graviditetstest Hurtigt svar skal være aflæst indenfor 10 minutter.

Graviditetstest, hvornår på dagen? 

Hvornår på dagen kan man tage en graviditetstest? Skal man altid anvende morgenurin? Mange er i tvivl om, hvornår det er bedst at teste. Man behøver ikke nødvendigvis at teste om morgenen. Man kan teste på alle tider af døgnet, hvis man tester fra den dag, man forventer sin menstruation.

Kan indtagelse af væske påvirke resultatet?

Indtagelse af væske kan fortynde urinen og dermed nedsætte en eventuel koncentration af hCG i urinen. Det frarådes derfor at drikke unormalt meget før testen.

Man kan øge en eventuel koncentration af hCG i urinen ved at undlade at tisse 2 timer før man udfører testen – eller ved at bruge morgenurin.

Påvirker alkohol, medicin eller p-piller resultatet?

Nej, det vil det normalt ikke gøre. Fertilitetsmedicin, som indeholder hCG, kan dog give misvisende resultat. Denne medicin gives normalt som indsprøjtning.

Hvorfor må man først tage testen ud af folieposen lige inden, man skal teste? 

Testen skal foretages umiddelbart efter åbning af folien. Du bør derfor først tage graviditetstesten ud af folien, når du er klar til at teste. Folien beskytter bl.a. mod luftfugtighed, som kan påvirke testpennen og dermed resultatet. 

Flere spørgsmål om graviditetstest?

Har du spørgsmål til graviditetstest, kan du altid spørge på apoteket eller kontakte din læge. 

 

Del artiklen: