Apotekets 10 anbefalinger til et underliv i balance

Irritation, rødme og svie kan let opstå på den sarte hud i intimområdet, og derfor har det stor betydning at opretholde intimområdets naturlige balance. Læs her hvordan. Se også, hvad der kan skabe ubalance i underlivet – og få Apotekets anbefalinger til den bedste intimpleje.

Irritation i intimområdet

De fleste kvinder oplever af og til svie, kløe, rød og irriteret hud, øget udflåd eller tørhed i skeden. Det kan bl.a. skyldes bakteriel ubalance, svamp, infektioner eller ydre påvirkninger. Det er f.eks. ikke usædvanligt, at en badeferie eller et spaophold med mange timer i vådt badetøj ender med rødme og svie. Andre almindelige årsager til irritation i intimzonen kan være brug af produkter med parfume, intimbarbering og brug af tamponer.

Ubalance i skedens bakterieflora

Hos kvinder i den fødedygtige alder udgør forskellige lactobacillus-arter (mælkesyrebakterier) hovedparten af den naturlige bakterieflora i skeden. Mælkesyrebakterierne sørger for at opretholde skedens naturlige balance med en pH omkring 3,8-4,2. Ved denne pH-værdi har skadelige bakterier og svampe svært ved at trives. Hvis pH-værdien stiger, får de uønskede bakterier bedre betingelser for at udkonkurrere de vigtige lactobacillus-arter, så der opstår ubalance (bakteriel vaginose). Ved vaginal ubalance svækkes skedens naturlige værn mod infektioner, og risikoen for underlivsgener og infektioner øges.  

Hver tredje kvinde oplever bakteriel vaginose

1/3 af alle kvinder i den reproduktive alder vil på et tidspunkt opleve, at skedens normale bakteriebalance ændrer sig på grund af en overvækst af uønskede bakterier. Når de uønskede bakterier kommer i overtal og ændrer den normale bakteriebalance, kan der opstå ubehag såsom svie, smerte, og kløe. Mange vil også få øget udflåd, der kan være tyndt, skummende og ildelugtende. Kontakt om nødvendigt lægen, så du kan få den rette behandling. Følg i øvrigt Apotekets intimplejeråd, som du finder nedenfor.

I nogle tilfælde er hormonelle forandringer årsagen til bakteriel vaginose, f.eks. i forbindelse med en graviditet. Bakteriel vaginose rammer ikke kvinder efter overgangsalderen. De oplever derimod ofte vaginitis.

Vaginitis er almindeligt efter overgangsalderen

Næsten halvdelen af alle kvinder bliver ramt af vaginitis efter overgangsalderen. Vaginitis er en inflammation eller en infektion i skeden, der giver symptomer som tørhed, svie og en ubehagelig, brændende fornemmelse. Der kan være mange årsager til vaginitis, blandt andet infektioner, autoimmune sygdomme, hormonelle tilstande og kontakteksem.

Her er nogle anbefalinger til intimpleje, som kan bidrage til at mindske irritation, rødme, tørhed m.m.:

10 gode råd til din intimpleje

  • Hvis du jævnligt oplever rødme og irritation, kan du styrke hudens barrierefunktion – læs her hvordan
  • Undgå overdrevet, hyppig vask. 
  • Brug skånsom, parfumefri og pH-balanceret intimsæbe, der er udviklet specielt til brug i intimområdet. Vi anbefaler Apotekets Intimsæbe, som indeholder et beroligende ekstrakt, der modvirker irritation.
  • Undgå at bruge barbergel eller andre produkter med parfume i intimzonen.
  • Brug vaskemiddel uden parfume til dit undertøj.
  • Begræns brugen af trusseindlæg og tamponer
  • Vælg trusseindlæg, hygiejnebind og tamponer, som ikke er tilsat parfume eller bleget med klor.
  • Undgå stramtsiddende bukser og trusser.
  • Brug gerne bomuldstrusser, som tillader huden at ånde og tåler vask ved høj temperatur.
  • Spørg lægen, hvis du er i tvivl, om udflåd eller andre gener kræver behandling.

 

 

Læs mere om årsager til tørhed i skeden her

 

 Del artiklen: