To metoder til effektiv bekæmpelse af lus

Hvordan slipper man af med lus i håret? Når man er blevet smittet med lus, er der to effektive metoder til at komme af med lusene igen. En lusekur eller kæmning. Man kan enten bruge et lusemiddel eller fjerne lusene ved hjælp af grundig kæmning med lusekam og balsam. Se her, hvordan man bliver fri for lus.

Lusebehandling – sådan kommer man af med lus

Har du eller dit barn fået lus i hovedbunden, gælder det om at få dem ud af håret så hurtigt som muligt. Jo længere tid, lusene får lov til at blive i håret, desto flere æg kan de nå at lægge. Men hvilken lusekur er bedst? Nogle foretrækker en behandling med hurtigt virkende lusemiddel, andre vil hellere kæmme håret for at bryde lusenes livscyklus. Begge metoder er effektive til bekæmpelse af lus, når blot man benytter dem korrekt.

1: Hurtig lusekur med lusemiddel

På apoteket kan man købe lusemidler med silikoneolie eller lignende, som kvæler lusene. De virker ved, at olien lægger sig udenpå lusen og blokerer dens åndedrætssystem. Da virkningen er fysisk, kan lus ikke blive resistente over for disse lusemidler. De fleste lusemidler skal bruges i tørt hår og skal kun sidde i håret i kort tid. Det er vigtigt at følge produktets brugsvejledning nøje.

2: Fjern lus med balsam og lusekam

Ved kæmning som lusebehandling skal håret kæmmes hver 2. eller 3. dag i 2 uger. På den måde sikrer man, at man får fjernet nyudklækkede nymfer, inden de bliver til voksne lus, der er i stand til at lægge æg. Til denne behandling skal man bruge en god lusekam med tætsiddende tænder og hårbalsam. Balsam gør det nemmere at trække lusekammen gennem håret og får lusene til at sidde mere stille. Sørg for godt lys, så det er nemmere at se eventuelle lus og æg.

Sådan kæmmer man håret for lus

 • 1: Gør håret vådt, tør det med et håndklæde og fordel hårbalsam grundigt i alt håret. En leave in-balsam skal ikke skylles ud af håret igen. Hvis man foretrækker det, kan man bruge almindelig hårbalsam, men husk, at den skal skylles ud af håret igen, når kæmningen er slut.
 • 2: Red håret igennem med en almindelig kam eller børste.
 • 3: Inddel håret i cirka 3-4 cm brede totter. Jo kraftigere hår, jo flere totter. Brug gerne hårklemmer til at holde på totterne.
 • 4: Træk en lusekam gennem håret, tot for tot, fra hovedbund til hårspids. Sørg for at komme hver eneste hårtot igennem.
 • 5: Tør kammen af på et stykke hvid køkkenrulle efter hvert tag og tjek papiret for nymfer og lus.
 • 6: Gentag punkt 4-5, indtil alt håret er kæmmet tre gange uden at finde lus.
 • 7: Vask kammen grundigt efter brug.

Gentag punkt 1-7 hver 2. eller 3. dag i 14 dage.

Download kæmmevejledning med billeder her

Kan man bruge hjemmelavet lusekur?

Vi anbefaler at bruge én af de to anerkendte, effektive metoder til at fjerne lus:

 • enten et CE-mærket lusemiddel / en CE-mærket luseshampoo.
 • eller kæmning med lusekam og hårbalsam. 

Der er mange husråd og forslag om at bruge f.eks. sprit, eddike, petroleum, tea tree-olie eller andre æteriske olier. Der er ingen dokumentation for, at de virker mod lus. Derudover bør man være varsom med, hvad man kommer i hovedbunden. Ikke alle produkter er beregnet til at bruge på menneskers hud. Spørg på apoteket, hvis du er i tvivl.

Hvorfor er der stadig lus i håret efter en lusebehandling?

Virkede lusebehandlingen ikke? Hvis der er levende lus i håret dagen efter lusebehandling med et CE-mærket lusemiddel fra apoteket, kan det skyldes en eller flere ting:

 • Man har brugt for lidt lusemiddel. Det er vigtigt, at alt håret og hele hovedbunden er gennemvædet. Til almindeligt skulderlangt hår skal der bruges cirka en halv flaske.
 • Lusemidlet har ikke siddet i håret længe nok. Følg altid anvisningen på flasken.
 • Man er blevet smittet igen.

Hvis der er levende lus i håret dagen efter kæmning med lusekam og hårbalsam, kan det skyldes at:

 • Man ikke har kæmmet alt håret grundigt nok.
 • Man er blevet smittet igen.

Kan lus blive resistente over for lusemidler?

Tidligere brugte man andre typer lusemidler end i dag. I nogle tilfælde kunne lusene blive resistente overfor disse midler, så man kunne opleve, at en lusekur ikke virkede.

De lusemidler, som er almindeligt brugt i dag, bl.a. Apotekets Lusemiddel og Apotekets Luseshampoo, virker fysisk ved at forhindre lusene i at ånde. Resultatet er, at lusene bliver kvalt og dør. Lus kan ikke udvikle resistens over for denne form for lusemidler.

 

 

Del artiklen: