Viden om god håndhygiejne

Normalt har vi forskellige fredelige bakterier på huden, som ikke er sygdomsfremkaldende. Men i løbet af en dag rører vi ved mange forskellige ting og kommer i kontakt med andre bakterier og virus som kan smitte med f.eks. forkølelse, influenza eller maveinfektion. Derfor er det vigtigt at rengøre hænderne i dagens løb.

Håndvask med vand og sæbe

Det er almindelig god hygiejne at vaske hænder med vand og sæbe efter toiletbesøg og bleskift, før, under og efter madlavning, inden spisning, efter havearbejde m.m. Det er også vigtigt at vaske eller spritte hænder ofte, når der er smitsomt virus i omløb. Her kan du læse mere om, hvornår det er relevant at bruge håndsprit.

Hænderne bliver ikke ordentligt rene af at blive duppet med lidt sæbe og holdt under vandhanen i et kort øjeblik. Sådan udfører du en grundig håndvask:

  • Tag ringe, ur og armbånd af.
  • Gør hænderne våde i lunkent eller varmt vand.
  • Fordel sæbe på håndfladerne, alle fingrene, mellem fingrene, på håndryggen og rundt om håndleddene. Du kan bruge flydende eller fast sæbe, men vær opmærksom på, at der kan samle sig mange bakterier på et stykke fugtigt håndsæbe i en våd sæbeskål.
  • Vask håndflader, håndrygge, håndled, fingre, fingerspidser og mellemrummene mellem fingrene med sæben i mindst 15 sekunder.
  • Skyl hænderne og tør dem i et rent håndklæde eller et stykke køkkenrulle.

Apotekets anbefaling: Brug altid en god håndcreme eller håndlotion, når du har vasket hænder, for at undgå udtørring af huden.

Hyppig håndvask? Sådan kan du beskytte hænderne mod udtørring.

Hvornår er det bedst at vaske hænder med vand og sæbe?

Brug vand og sæbe, når der er synligt skidt og snavs på hænderne.

Smør hænderne ind i en fugtgivende, beskyttende creme bagefter for at modvirke tør, irriteret hud.

Hvornår bør du bruge håndsprit?

 

Del artiklen: